Tuesday, November 24, 2015

PCOS dan endometriosis

Salam Puan.nk Tanya PCOS, ENDOMETRIOSIS tu apa ya?... First time dengar

Sindrom ovari polisistik ( pcos)
Punca lazim menyebabkan seseorang itu kurang subur.
PCOS adalah salah satu keadaan penyakit sistem reproduksi  yang berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi. Kajian menunjukkan 90 peratus wanita yang mengalami  haid tidak teratur engalami PCOS dan 30 peratus yang tidak mengalami haid langsung didapati mengidap PCOS.

Endometriosis berlaku apabila tisu di dalam rahim wujud atau tumbuh d bahagian lain dalam badan seperti di telur (ovary) ,pundi kencing ,usus ,rektum & lain2.
Semasa proses kitaran haid pada setiap bulan ,tisu dalam rahim akan membesar & menjadi tebal seterusnya telur akan merembeskan hormon yang akan mengakis tisu tersebut dan ianya akan keluar sebagai darah haid,bagi tisu yang wujud di luar rahim (endometriosis),ini tidak akan berlaku ..kemungkinan tisu ini akan berdarah sedikit tetapi tidak dapat keluar  dr bahagian badan dan menyebabkan penggumpulan darah di kawasan itu. rahim yang membengkak atau berdarah tadi adalh punca kesakitan yg dialami oleh mereka yang mengidap penyakit ini.

Sharing is caring

Redlife Go!!!

Saturday, November 21, 2015

Masalah jerawat dan bisul di vagina..

INFO SIHAT..

Lexxe bukan PENYBB faktor masalah jerawat, bisul @ bartholin cyst dkt kwsn area vagina..

Faktor pnybb timbul jerawat, bisul pd kemaluan vagina:

1)keringat
2) underware yg ketat
3)masa haid malas tukar pad.
4) rambut yg tumbuh ke dlm.
- ingrown hair @ bulu pubis yg tumbuh ke dlm umumnya dsbbkan oleh kebiasaan  mencukur area vagina @ tanpa sengajah rambut kemaluan trcabut.
Ketika mencukur, kemungkinan alat pencukur  tlh trgores pori2 bulu ari2/pubis. & selama proses pemulihan pori2 trsebut menutup & ada folikel rambut. Hal ini mnybbkan bengkak mirip jerawat.

5)ketidak seimbangan hormon masa haid. Mnybbkan trkumpul/trbentuk lemak pd pori2. Lalu brlaku keradangan, seterusnya tumbuh jerawat d area vagina

6) pemakanan. Ambil mknan yg mngandungi lemak yg tinggi spt marjerin, mayonis @ telur dgn jumlah yg bnyk dpt menyumbat pori2 mnybbkan bisul@ jerawat pd vagina

7) alergi. Mkn mknan yg tidak pernah d mkn, alergi pencuci @ sabun, tidak cuci alat kelamin dgn cara yg betul.

P/s jgn picit jerawat/bisulbiar pecah sendiri.

BARTHOLIN CYST ( bengkak pd alat kelamin wanita..ni yg selalunya klu sdh teruk ia akan membentuk abses Bartholin iaitu bengkak nanah. Blh rasa sakit serta demam. Mesti bg keluar nanah..

Mcm mn blh dpt?
Bartholin cyst keadaan d mn kelenjar bartholin trsumbat.

Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu d kanan & satu d kiri brhampiran pintu faraj.
Fungsinya menghasilkan cecair sebagai pelincir alami apabila seseorg wanita transang nafsunya.
Lazimnya kelenjar Bartholin trsumbat laluannya blh mnybbkan cecair brkumpul d dlm kelenjar itu sehingga membentuk cyst yg semakin lama akan membesar apabila seseorg wanita mengalami rangsangan seksual brulang kali.

Sharing is caring

Redlife Go!!!

Thursday, October 8, 2015

Tips atasi jerebu dengan Lexee

Topeng Lexee..

-membunuh kuman/virus/bakteria d udara drpd masuk ke saluran pernafasan..
-melegakan sakit tekak
-mengurangkan gatal2 batuk
-merawat masalah resdung
-memulihkan selesema
-mencegah drpd asap rokok yg merbahaya (karsinogen)
-mengelak brlakunya asma
@ etc..

P/s tak perlu d basahkan dgn air.

"Pad Lexxe Technology create Love"

Sharing is caring..

Redlife Go!!!

Monday, October 5, 2015

Kesan memakai pad biasa

Assalamualaikum semua..kat sini Siti nak share dgn semua kesan2 memakai pad ekonomi biasa yang banyak di pasaran..

Salam tuan razif...apakah kesan jika kita terus menggunakan pad wanita murah/tak berkualiti yg kebanyakan di pasaran skrg?

Tuala wanita biasa yg brkualiti rendah d buat dr bhn2 kertas kitar semula. Tuala wanita & lampin bayi blh d klasifikasikan sbg 'fast moving consumer good' d buang serta merta selepas guna. Ada sesetengah pengilang mengumpul semula bhn2 ini utk d kitar semula, dlm proses kitar semula itu, penggunaan bhn2 kimia dlm kuantiti yg bnyk d perlukan utk mengawet supaya bhn trsebut nampak lebih putih, cantik & menarik.

Bahan2 kimia ini tlh menghasilkan sejenis kimia Dioxin yg mn 900 kali ganda drpd racun arsenik..

*Menurut agensi perlindungan alam sekitar & organisasi kesihatan sedumia (EPA), Dioxin adalah merbahaya kpd manusia.

*Pusat Penyelidikan Kanser Antarabangsa (IARC) tlh mengelaskan Dioxin sbg karsinogen (bhn pnybb kanser) kelas pertama kpd manusia

*Persatuan Pengguna Pulau Pinang, Julai 2002, Malaysia mnyatakan Dioxin adalah bhn kimia brbahaya yg d hasilkan oleh pulpa kayu semasa proses pelunturan & pensterilan. Bakteria yg d jumpai pd kebnykan tuala wanita adalah 10 kali ganda lebih dr piawaian kesihatan antarabangsa.

*Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mndpti bahawa Dioxin yg d lepaskan dr pulpa kayu blh mnjejaskan kesihatan wanita dgn teruk & blh mengakibatkan keadaan2 berikut: serviks menghakis, endometriosis, kemandulan, fungsi imun rendah, radang pelvis, fungsi2 organ dalaman menurun, kanser ovari & kanser payudara.

Menurut Dr. Philip M. Tierno " saluran faraj wanita blh mnyerap apa2 pd bila2 masa. Jika anda meletakkan bhn2 kimia d kwsn faraj, maka bhn brbahaya itu blh d serap semula ke dlm rahim dlm masa setengah jam".

Jelas, sistem peranakkan wanita adalah sistem pertama yg akan d ancam penyakit dlm MASA SETENGAH JAM!!

D mn Dioxin yg d bebaskan drpd tuala wanita yg brkualiti rendah, brsama2 dgn bakteria, blh d serap semula ke dlm rahim & mnybbkan plbagai komplikasi:

•Fibroid
•Kanser Endometriosis
•Polip d ovari
•Kanser servik
•sel2 kanser, kanser rahim
•Kanser kolon & etc..

Sharing is caring

Redlife Go!!!

Wednesday, September 9, 2015

FAKTA : 83% Wanita di seluruh dunia menghidapi masalah ginekologi

Assalamualaikum..pengunjung yang dikasihi..di sini Siti ingin kongsikan sedikit fakta untuk pengetahuan bersama dan juga manfaat tuala wanita Lexee..

FAKTA :

Menurut Organisasi Kesihatan Dunia (WHO)- lebih kurang 83% Wanita seluruh dunia menderita plbagai tahap & jenis masalah ginekologi .  Gangguan ginekologi trmasuk radang genital, kanser sistem pembiakkan & penyakit brjangkitan seksual..
-Di antara 63% adalah dsbbkan Oleh penggunaan Tuala Wanita yg brkualiti rendah.
-Penggunaan Tuala Wanita brkualiti rendah dlm masa masa 2 jam akan brlaku pembiakkan bakteria dgn mudah.  Menurut kajian bilangan bakteria brtambah 107 Kali pd setiap millimeter persegi.
-Oleh Kerana darah haid kaya dgn nutrisi, maka sekiranya kelembapan meningkat , dlm sepantas 20 minit, ianya blh membiakkan plbagai jenis bakteria..
-dlm masa haid, kapasiti ovari perempuan  menurun, tahap hormone juga menurun, tahap keasidan vagina brkurangan, malahan sebahagian sistem imun mnjadi lemah sehingga mendedahkan jangkitan bakteria.

* secara purata  seseorg Wanita memerlukan  3-6 hari sbln bg merawat jangkitan faraj.

*ini bermakna, jika seseorg Wanita mndpt jangkitan faraj pd usia 20 thn, beliau akan menghabiskan masa 6 thn dlm seumur hidupnya utk mndptkan rawatan.

>Faedah Tuala Wanita Lexee:

Tuala Wanita Lexee, adalah cara semulajadi utk membantu memulihkan jangkitan kemaluan dgn cara mengeluarkan oksigen dgn bnyk d bahagian kemaluan d sbb kan Oleh BAKTERIA ANAEROBIK (bakteria yg mengaktifkan sel kanser). Dgn kepekatan oksigen yg tinggi (ion-negative) maka bakteria ini dgn mudahnya d halang utk terus membiak & d mati kan. Kemaluan Akan menjd brtambah Sihat Tanpa kehadiran bakteria penyebab jangkitan ini.

"Punca kanser Utama ialah kekurangan oksigen dlm pernafasan/udara yg biasa dlm sel2 bdn dgn pernafasan sel anaerobik"
-Dr. Otto Wardbug, pemenang hadiah Nobel sbnyk  kedua Kali utk penyelidikan kanser-

"Kesemua penyakit kronik & penderitaan penyakit  adalah dsbbkan Oleh kekurangan oksigen pd peringkat sel"
-Dr. Arthur C. Guyton, M.D. dlm buku Teks Fisiologi Perubatan..

>Manfaat Tuala Wanita lexxe:
•memperbaiki sistem endokrin
•memperkuatkan keimunan
•menggalakkan metabolism
•menghilangkan bau busuk
•mencegah jangkitan.
•memghapuskan bakteria
•menghilangkan kelesuan
•mengurangkan stress

>Ciri2 Tuala Wanita Lexxe:

1) Anti-bakteria- pita ion-negative pd lapisan ke-2 boleh membebaskan oksigen brpekatan tinggi dpt menghalang patogen utama penyakit ginekologi , memghapuskan bakteria & menghilangkan bau.
2) selesa- permukaan lapisan pertama d perbuat drpd 100% kapas, nipis, lebih lembut & lebih selesa.
3) tembus udara- lapisan bawah yg ke-7 adalah tembus udara brtujuan mengalirkan molikul haba keluar bg mengurangkan bahang antara Tuala dgn kulit.
4) mengandungi lapisan2 bahan resapan trbaik bg mengelak kebocoran  yg d proses melalui kaedah teknologi paling unggul.  Cecair yg mengalir Akan terus d serap Tanpa meninggalkan  kesan tak menyenangkan & membuatkan pergerakkan pengguna selesa sepanjang hari.

#kebanyakan Tuala Wanita yg berada d pasaran adalah. Brkualiti rendah.. - pembungkusan biasa (senang masuk bakteria), tiada tarikh luput & tarikh pengeluaran, mempunyai hanya 3 lapisan ( lapisan pertama bukan kapas, kasar, tiada kadar serapan, lapisan kedua, bahan2 kitar semula pulpa kayu yg brdaioksin, lapisan ketiga adalah plastik yg tidak telus udara) serta menggunakan bhn2 brkualiti rendah pulpa kayu.. Yg melalui proses pelunturan & pelembutan menggunakan bahan2 kimia yg mengandungi DAIOKSIN ..

FAKTA:
*Menurut kajian secara puratanya Wanita menggunaksn Tuala Wanita adalah sbnyk 15 ribu keping seumur hidup nya sejak awal haid Hingga menoupse ..

*Salah satu penyebab kanser juga adalah DAIOKSIN.. Biarpun kandungan bahan ini rendah, ianya masih merbahaya Kerana kesan pengumpulan DAIOKSIN pd kulit ( d bahagian kemaluan) serta meresap masuk ke dlm faraj d khuatiri blh menybbkan penyakit radang pelvik, kanser ovari, kerosakkan sistem imun, hormone tidak stabil, masalah kesuburan, penyakit kencing manis, & penyakit fibroid.

Jika berminat atau sebarang pertanyaan boleh wassap di nombor +6010 5302853

Sunday, September 6, 2015

Faraj berbau..ish..jaga2 kaum hawa..

Assalamualaikum..apa khabar pengunjung..? kat sini Siti nak sharing sikit info pasal daerah kewanitaan..lelaki nak tau pun boleh kalo dah kahwin..penting tau untuk bgtau isteri anda..

Info Wanita..

TAHUKAH ANDA..???

Menurut pakar psikoterapi yg juga penulis buku The Unofficial Guide to Dating Again, Dr Tina Tessina, seorg wanita secara semulajadinya akan mengeluarkan bau. Bau trsebut menurutnya trhasil d sbbkan oleh rembesan hormon pheromon yg brfungsi mnjdkan seorg wanita kelihatan menarik d mata pasangannya. Dlm keadaan normal, bau asal faraj wanita tidak menyengat @ hamis. Keunikan aroma dr faraj seorg wanita pula biasanya dpt d hidu dgn jelas oleh pasangannya..
Bau vagina akan mnjd semakin kuat trhidu apabila d jangkiti mikro organisma keputihan..

P/s sayangilah mahkota & jdkan penjagaan sebagai hak & keutamaan anda sblm trlambat.. Keputihan blh mnjd pemangkin kpd jangkitan kelamin (STD), HIV, HPV & bnyk lagi.

Sharing is caring..

Redlife Go!!!

Thursday, September 3, 2015

Tuala Wanita dan Kanser Serviks..Mitos atau Fakta..

Assalamualaikum..selamat sejahtera pengunjung budiman..

Sini ada sedikit perkongsian Siti dapat dari kawan..selamat membaca..

Tuala Wanita dan Kanser Serviks: Mitos atau Fakta? – Dr. Mardiana Kipli

Kanser pangkal rahim atau kanser serviks merupakan salah satu kanser yang boleh menyebabkan kematian dan menjadi mimpi ngeri kepada semua wanita. Kebanyakan wanita yang mengalami penyakit ini adalah daripada golongan pertengahan umur. Pelbagai spekulasi telah diperkatakan oleh orang awam mengenai faktor yang menyebabkan kanser ini. Sebelum itu, adalah penting untuk anda memahami bagaimana kanser serviks ini boleh berlaku kepada wanita.

Apakah faktor penyebab kanser serviks???

-selain hubungan seks bebas mnybbkan HPV..

-Merokok secara amnya boleh menurunkan imuniti seseorang dan mengandungi karsinogen yang menjadi penyebab kepada pelbagai jenis kanser. Kanser serviks merupakan salah satu komplikasi daripada merokok..

Kurang kebersihan wanita merupakan punca utama menyebabkan pelbagai penyakit seperti penyakit kelamin, jangkitan peranakan (pelvic inflammatory disease) dan secara tidak langsung menyebabkan kanser serviks. Wanita yang mendapat keputusan pap smear menunjukkan keradangan atau ‘inflammatory’ secara berterusan walaupun punca jangkitan sudahpun dirawat perlu mendapat perhatian lanjut daripada doktor untuk memastikan keadaan ini tidak berlanjutan kepada peringkat awal kanser serviks ataupun dysplasia. Jangkitan HPV juga boleh berlaku disebabkan kurang kebersihan kelamin wanita.

    Penggunaan tuala wanita secara tidak bersih merupakan salah satu punca berlakunya ‘dysplasia’ atau perubahan awal kepada sel-sel abnormal pada serviks disebabkan infeksi yang berterusan. Kisah ini terbukti di India di mana kebanyakan wanita di negara itu tidak mampu untuk membeli tuala wanita dan terpaksa menggunakan kain biasa sahaja untuk digunakan berulang-ulang kali. Kajian ini menunjukkan kes kanser serviks adalah tinggi untuk golongan wanita yang menggunakan kain tuala wanita seperti ini. Selain itu, golongan ini juga kerap mengalami masalah wanita lain seperti discaj berbau, jangkitan pada sistem peranakan dan jangkitan air kencing.

Kesimpulannya, penyakit kelamin wanita dan kanser serviks cuma akan boleh berlaku sekiranya kebersihan diri tidak dijaga. Adalah penting untuk setiap wanita memastikan penggunaan tuala wanita tidak menjadi sumber kepada pertumbuhan jangkitan kuman yang boleh membahayakan diri kita. Dengan menukar tuala wanita dengan kerap dan mencuci bahagian kelamin boleh mengelakkan sebarang jangkitan kepada wanita. Pelbagai jenis produk tuala wanita boleh didapati di pasaran yang terbukti selamat untuk kegunaan wanita. Semuanya bergantung kepada anda untuk memilih produk mana yang lebih selesa untuk diri anda. Selain itu, elakkan hubungan seks bebas yang boleh menjurus kepada kanser serviks dan pelbagai jenis penyakit kelamin seperti HPV, AIDS dan Hepatitis B.

Dr. Mardiana Kipli M.D. (UNIMAS) merupakan seorang Pakar Perbidanan dan Sakit Puan yang mempunyai kelulusan  Sarjana Perbidanan dan Sakit Puan (Masters in Obstetric & Gynaecology) dan sedang berkhidmat di Kuching. (dikemaskini)

Wednesday, August 26, 2015

Kandungan Lexee yang boleh menarik darah2 kotor keluar

Assalamualaikum sis, ada customer tanya. Bahan apa dlm LEXEE y boleh menarik darah2 Kotor keluar?

Walaikumsalam sis ^_^

Keistimewaan Tuala wanita lexee adalah pd lapisan ke-2, iaitu pita brwarna hijau mengandungi Ion-Negative drpd Teknologi Jerman..
Apabila Ion-negative aktif, menyentuh@ masuk ke dlm tubuh bdn, oksigen akan meningkat utk memghapuskan patogen2/virus@bakteria dlm rahim & uterus serta infra-red akan menlancarkan peredaran darah, membersihkan darah, meningkatkan metabolism , menguatkan sistem imun yg tinggi, & mengimbangkan hormon..
D mn, ion-negative mengalakkan pengeluaran globulin dlm darah yg mn membantu utk melawan rintangan penyakit spt Endrometris, cyst@fibroid & etc & meningkatkan tahap kalsium, magnesium & natrium dlm aliran darah bg membantu mengembalikan keseimbangan pH yg sihat..

Selain itu, kandungan ekstrak tumbuhan semulajadi (herba) , dperbuat dgn menggunakan kaedah semburan cecair d mn ia sangat selamat & steril mnjdkan ia sesuai d pakai utk jangka masa yg panjang.

4 ramuan semulajadi:

CHINESISCHES HASENOHR: memprbaiki peredaran darah, mengurangkan KESAKITAN & radang, meningkatkan kecergasan & menyembuhkan luka dgn cepat.

L-MENTHOL (mint)  : memberikan rasa selesa & nyaman pd kulit, menggalakkan pengecutan salur darah utk mengurangkan rasa SAKIT, mengandungi fungsi pelali & anti-radang semulajadi.

EKSTRAK LAVENDER : mengurangkan pertukaran emosi yg d sbbkan oleh Pre-menstrual Syndrome & menopouse. Dlm masa yg sama bantu mengatur semula sistem saraf utk tidur yg lena. Ia juga brkesan dlm mengatasi masalah emosi spt tekanan & kemarahan. Ia juga membantu dlm rawatan keputihan (Leucorrhoea).

EKSTRAK CYPRESS : mempunyai kesan dlm mengatur sistem reproduksi wanita & mengurangkan ketidakselesaan ketika haid. Ia juga membantu dlm predaran darah & mengurangkan rasa panas brlebihan serta meningkatkan pengaliran cecair d dlm tubuh.

P/s interaksi antara Ion-negative & bdn manusia adalah sebahagian drpd Sains Ekektromedecine @ Penyembuhan Ekekromagnet @ Penyembuhan Bioelektromagnetic..

Sharing is caring..

Redlife Go!!!

Sunday, August 23, 2015

Set Combo Lexee

Assalamualaikum selamat sejahtera pembuka bicara...apa khabar pengunjung blog? harap semuanya sihat2 hendaknya..

Alhamdulillah tadi sempat sy singgah di pos office untuk kirimkan 3 set combo Lexee customer2 saya..

Apa dia set Combo? Kalau kawan2 nak tau set Combo ni mengandungi 1pek pantyliner, 1 pek pad merah dan 1 pek pad biru..

Harga set Combo ni Rm 56 je..untuk kegunaan sebulan..xapa kan kita keluarkan belanja untuk kesihatan diri..

Semoga semuanya sihat2 di luar sana..
tips kesihatan ; tidak digalakkan campur 2 penggunaan tuala wanita Lexee dengan tuala wanita ekonomi sebab nanti kesan penyembuhan xberjaya..

Selamat maju jaya semua..!

Wednesday, August 19, 2015

Pantyliner Lexee legakan selsema..keluarkan lendir kahak..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada pengunjung sekalian..apa khabar..lama dah xjenguk blog..dah bersawang pula rasanya..kali ini saya nak kongsikan pengalaman saya sendiri menggunakan pantyliner Lexee merawat selsema..

Sekarang musim orang sakit tekak, selsema agaknya sebab kat tempat kerja Saya pun ramai mengadu sakit tekak, selsema..mungkin juga kurang air masak..

Memamg xselesa kan kalo hidung berair je akibat selsema..nak tidur pun xdapat sebab asyik mengalir je air dari hidung,nak tinggikan bantal anak nak ngempeng pulak kat sebelah...hihi..teringat kat pantyliner Lexee,terus saya bangun buh satu kat bahagian belakang badan,satu kat dada dan satu kat hidung..alhamdulillah lega lepas tu dan boleh tidur dengan lena..

Bangun pagi pula dua tiga kali juga saya ke toilet...tapi selepas tu ok,selsema pun kering..mungkin lendir2 kahak keluar sekali kot..alhamdulillah dapat gi kerja dengan sihat..

Bagus kan Lexee..bagi yang berminat nak order dengan Siti boleh wassap di nombor 010 5302853..

Sharing is caring..
Redlife go!!!

Thursday, June 25, 2015

Jangan jogging masa period...!

Assalamualaikum pengunjung blog yang dirahmati Allah..apa khabar..selamat menjalani ibadah puasa semua..

Entri kali ni berkenaan berjogging ketika period/haid..ada x agak2 orang berjogging ketika puasa ya..kalo Siti,Siti habiskan sisa tenaga yang ada (mentang2 puasa) kemas rumah je..sapu2 sampah..lap2 habuk..xpun layan je kerenah anak2..

Mungkin ada cik2 puan di luar sana yang nak berjogging waktu period sebab rasa perut dah buncit..al maklum la pesta ibadah,ye juga pesta makan pun iye..hee..nasihat Siti jangan sebab berjogging semasa menstruasi boleh menyebabkan otot tercedera..

Menurut satu kajian dari Universiti North Carollina,sewaktu menstruasi pola aktiviti otot turut terganggu dan ia akan memicu kepada kecederaan jika diberikan impak berlebihan seperti aktiviti jogging atau seumpamanya..ia disebabkan oleh faktor hormon yang dilihat menyumbang kepada pengawalan otot..

Oleh itu jangan lakukan aktiviti fizikal yang berat semasa menstruasi..relax2 di rumah je ye..

Ok,sehingga bertemu lagi di entri akan datang..sekian

Asaalamualaikum..

Monday, June 8, 2015

Sakit senggugut..adakah normal atau tanda2 bahaya..

Assalamualaikum pengunjung blog sekalian..apa khabar semua..saya doakan kita semua dalam keadaan baik2 dan dilindungi Allah tak kira di mana kita berada..

Hari ni saya nak kupas sikit topik berkaitan permasalahan yang biasa dialami oleh kaum hawa iaitu senggugut..



Senggugut ni adakah normal atau ia tanda-tanda kita dalam keadaan bahaya ya ?

Sebelum tu elok kita tau apa itu senggugut..

Senggugut adalah kesakitan yang dialami di bahagian bawah perut @ pelvis sewaktu datang haid.

Di mana pelvis, pelvis adalah tempat di mana organ berikut berada iaitu rahim, ovari (kilang telur), saluran fallopio, dan pundi kencing.

secara fisiologi kesakitan senggugut primer  adalah disebabkan oleh pengeluaran hormon prostaglandin daripada dinding rahim secara berlebihan. Prostaglandin akan menyebabkan pengecutan otot rahim berlaku dengan lebih kuat lantas menimbulkan kesakitan.

Kesakitan ini biasanya sederhana dan mengejang yang boleh merebak ke belakang dan ke bahagian peha.

Kesakitan yang paling ketara adalah pada 2 hari pertama datang haid yang diikuti dengan sakit yang berkurangan beberapa hari selepas itu dan berhenti apabila haid berhenti. Biasanya berlaku selama 12 ke 24 jam, ada juga yang selama 2-3 hari.

Kesakitan ini akan mula berkurang apabila umur kita semakin meningkat dan sebahagiannya selepas bersalin.

Disebabkan kesakitan kuat yang dialami, sesetengah wanita memikirkan bahawa dirinya telah diserang oleh suatu penyakit  yang serius dan seterusnya akan menyebabkan kesukaran hamil.

Wahai wanita di luar sana anda tidak perlu risau okey apabila anda telah memahami dan mengetahui puncanya, rawatan yang terbaik adalah berfikir secara positif.

Lazimnya senggugut primer ini biasanya dianggarkan 23-25 % melanda gadis remaja. Ia akan hilang 1-2 tahun kemudian setelah imbangan hormon menjadi normal.



Tuesday, April 7, 2015

5 tips atasi senggugut

Assalamualaikum pengunjung blog sekalian..

Di sini saya nak kongsikan tips atasi senggugut..semoga bermanfaat..

Cara utk mengatasi sengugut:
1.bnyk kan rehat pd hari pertama & permulaan haid utk kurangkan tekanan emosi
2.Tuam dgn sesuatu yg suam; air panas dlm beg khas / botol d bungkus dgn kain tebal, letak d bahagian abdomen. Hati2 ya Jgn trlecur..
3.rajin2 brsenam.
4.teknik relaksasi; bnyk kan zikir, yoga, Tai chi..
5.Gunakan pad Lexee

P/s tips penggunaan Lexxe..
Guna pntyliner sblm bermula kitaran haid & sesdh haid...

*** tidak d galakkan menggunakan Tuala Wanita Lexxe brgilir2 dgn pad jenama lain, ini kerana bhn kimia pad jenama lain itu menjejaskan & menghentikan proses pembaikan yg d lakukan Oleh Lexxe...***

Sharing is caring..

Redlife Go!!!!

Sunday, April 5, 2015

lexee memang best..!

Assalamualaikum pengunjung blog sekalian..apa khabar..hihi..selama ni saya jual pad Lexee tanpa sempat merasa bagaimana rasa kalau pakai pad ni..nak buat macam mana period x datang lagi selepas bersalin coz saya brestfeeding..

Tapi Alhamdulillah baru2 ni saya dah pun pakai dan semakin bertambah yakin dengan Lexee..

Sudi2kanlah like page saya di www.facebook.com/Lexeehebat ye..

Anda semua memang hebat...!

Monday, March 30, 2015

Tuala Wanita Lexee untuk wanita sehebat anda...

Assalamualaikum..pengunjung blog sekalian..apa khabar?Semoga kita sentiasa dalam perlindungan dan rahmat Yang Esa..

Just nak bagitau you all yang berminat untuk mendapatkan pad atau pantyliner Lexee boleh dapatkan terus di Plaza Angsana JB Mall,tgkat paling atas di kedai Effa Fashion..

Bagi student UTM anda juga boleh dapatkan di Booth Sihat dan Cantik di bangunan CIMB...

Ingat kita wanita hebat jangan nampak cantik dan berjenama yang luaran, yang orang boleh nampak je, yang dalam2 pun kena jaga juga..so sentiasa pakai yang terbaik dan berkualiti tinggi orite...

Jumpa lagi...

Tuesday, March 17, 2015

bleeding stop,rahim kuat dengan tuala wanita lexee

Sblum ni kwn sy penah gugur last2 year sblum lexee dprknalkan.. Non stop bleeding about 3 weeks.. Took provera utk.stop bleeding.. Dis year.. Bad news again from her.. Dia gugur lg for the 2nd time.. Sy mperknlkan pad lexee.. Hnya 5 ari saja bleeding n clean.. Xperlu cuci for d&c.. Skrng dia planggan tetap lexee sy..
Nk tya 1 soalan.. Dia tya.. Lexee ni dpt tahankan rahim ke?..
Jawapan:
Ya Tuala Wanita Lexxe mengandungi pita teknologi ion-negative membekalkan oksigen kpd rahim & dpt membantu menguatkan rahim & menghalang pembiakkan bakteria..
Sharing is caring..
Redlife Go!!!!

Monday, March 16, 2015

Soalan pengguna

xpnah ak jd mcm ni..tiap blan teratur ja..ntah la,kali trakhir mai to,trus ak xmai dah. sejak pakai lexee.
2 bln tak dtg haid
Jawapan:
Tidak datang haid Selama 2 bln adalah tidak begitu serius...
Sis tidak perlu trkejut @ risau. Ini adalah situasi yg biasa d dlm proses pemulihan ( healing crisis). Ini menunjukkan Ada tindakbalas yg brlaku. Teruskan penggunaan Tuala Wanita Lexxe. Berikan sedikit masa & anda pasti Menikmati kesihatan yg lebih baik..
terdapat beberapa kemungkinan KENAPA haid lewat datang:
1) stress/tekanan ( seperti Sis Super Women maklumkan) blh mrmpengaruhi hormon & mengganggu ovulasi seterusnya memberhentikan haid.
(Cth: fikir utk persiapan perkhawinan utk September ini, bnyk mau d urus)
2)gemuk / kurus: lebih @ kurang lemak memberikan ketidakseimbangan hormon.
Dptkan berat Bdn normal
(Ada org stress Tanpa sedar trlebih makan @ memaksa diri kurus utk tujuan slim masa brsanding @ melampau brsukan)
3) masalah tiroid: rasa panas, brdebar, kekurangan berat Bdn secara mendadak petanda menghidap penyakit tiroid.
4)ubatan: mungkin baru2 ini sis Ada Cuba jamu @ menjalani rawatan traditional @ intensif utk mengurus kan Bdn.
5)masalah kesihatan : penyakit PCOS (Sindrom ovari polisistik), demam panas memberikan tekanan fizikal.
6)membuat senaman berat: spt marathon.. Mengganggu ovulasi
7) kelebihan hormone prolaktin:
Menghalang pengeluaran telur. Sekiranya merasa spt susu keluar dr puting payudara, kemungkinan besar mengalami masalah hyperprolatinemia.
8) menyusu bdn
9)peri-menopaus
10) menopaus
11)hamil
12) trsilap Kira: masalah ini kerap trjadi, 40% Wanita Gagal mengingati dgn tepat sebenar haid mereka. Kitaran haid normal dlm 21-35.. Pastikan buat catitan hari pertama haid anda setiap bln .
( lewat @ awl dtg haid dlm beberapa hari dr sepatutnya adalah normal & biasa..)
Sis Jgn bimbang ya.. ^_^
Tuala Wanita Lexxe, mengandungi ION-NEGATIVE- ia merupakan anugerah alam ciptaan semulajadi d dlm udara.. Ia tidak brwarna, tidak brbau & memiliki kadar serapan yg tinggi utk menyerap partikel mikro d udara. Cthnya bakteria @ virus d naturalkan. Semakin bnyk ion-negative d udara, jumlah bakteria Akan berada pd tahap sifar.
Ion-negative dlm udara amat penting sama spt vitamin dlm mknan & adakala d nmkan 'vitamin udara' , 'element panjang umur & etc.
-Dr. Jacob, Professor of Physiology with the Public Sanitation Institute of Harvard University-
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memperakui kandungan ion-negative dlm udara tidak harus brada d bawa 1000 padu sentimeter.
Pita ion-negative dlm Tuala Wanita Lexxe memancarkan 5800-6070 satu sentimeter padu yg Akan dpt menghalang drpd sebarang jangkitan kuman @ virus. Ia juga menghasilkan oksigen yg sekaligus dpt menukarkan suasana, meningkatkan encymic biologi. Pd masa yg sama , d bawa suhu normal, pita ion-negative dpt mengembangkan gelombang magnatik (infra-red) drpd 4 sehingga 14 mikron lebih drpd 90% yg dpt meningkatkan molikul air dlm tubuh manusia . Teknologi ini sebenarnya dpt meningkatkan tahap kesihatan Wanita amnya....
Ion-negative mempunyai kaitan rapat dgn kesihatan manusia.. Interaksi antara ion -negative & tubuh Bdn manusia adalah sebahagian drpd sains elektromedicine @ penyembuhan elektromagnet @ bioelektro magnetic..
Take noted...
Sharing is caring...
It's all about technology..,
Lexxe technology create love..
REDLIFE GO!!!!

mata bengkak tampal lexee

Kalau mata bengkak blh tampal lexee x...ada org tnya
Bengkak Kerana alergi udang.

Jawapan :
Salam sis, Ertinya Kwn sis ni alahan " latent allergy" iaitu org yg mengalaminya tidak mempunyai masalah kesihatan..

Boleh gunakan pita ion-negative, klu blh buka, kupas, ambil yg hijau.. Rendam dlm air putih bersih dlm 20 minit. Lepas tu cuci mata dgn air trsebut (mcm eye-mo).
Ambil pita Td letak d area mata trtutup (gunting bg 2 bahagian).. Relax, biarkan sampai pita ion-negative kering.. Selamat mencuba..

P/s Tuala Wanita Lexxe hanya membantu bukan ubat..

Sharing is caring..

Redlife Go!!!!

Fakta tentang ion negatif

Info: fakta...

Tuala Wanita Lexxe, mengandungi ION-NEGATIVE- ia merupakan anugerah alam ciptaan semulajadi d dlm udara.. Ia tidak brwarna, tidak brbau & memiliki kadar serapan yg tinggi utk menyerap partikel mikro d udara. Cthnya bakteria @ virus d naturalkan. Semakin bnyk ion-negative d udara, jumlah bakteria Akan berada pd tahap sifar.

Ion-negative dlm udara amat penting sama spt vitamin dlm mknan & adakala d nmkan 'vitamin udara' , 'element panjang umur & etc.
-Dr. Jacob, Professor of Physiology with the Public Sanitation Institute of Harvard University-

"Negative ions increase the flow of oxygent to the brain; resulting in higher altertness, decreased drowsiness, & more mental energy. They also may protect against germ in the air..."
-Priece J. Howard, PhD, author of The Owner Manual for the brain: Everyday Application from mind brain research & Director of research at he center for applied cognitive science in Charlotte, N.C-

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memperakui kandungan ion-negative dlm udara tidak harus brada d bawa 1000 padu sentimeter.

Pita ion-negative (warna hijau) dlm Tuala Wanita Lexxe memancarkan 5800-6070 satu sentimeter padu yg Akan dpt menghalang drpd sebarang jangkitan kuman @ virus. Ia juga menghasilkan oksigen yg sekaligus dpt menukarkan suasana, meningkatkan encymic biologi. Pd masa yg sama , d bawa suhu normal, pita ion-negative dpt mengembangkan gelombang magnatik (infra-red) drpd 4 sehingga 14 mikron lebih drpd 90% yg dpt meningkatkan molikul air dlm tubuh manusia . Teknologi ini sebenarnya dpt meningkatkan tahap kesihatan Wanita amnya....

Ion-negative mempunyai kaitan rapat dgn kesihatan manusia.. Interaksi antara ion
-negative & tubuh Bdn manusia adalah sebahagian drpd sains elektromedicine @ penyembuhan elektromagnet @ bioelektro magnetic..

**nano silver / Ag+ / ion-negative mempunyai fungsi yg sama iaitu melepaskan oksigen utk membunuh 99% bakteria/kuman/virus dlm masa 30-60 saat d udara.

***Infra-red merupakan salah satu gelombang tenaga yg trkandung dlm Cahaya matahari (bio) fungsi melancarkan peredaran darah.. Sbb Ada haba panas & mengetarkan molikul air, pecah yg dpt meningkatkan cairan tubuh...

Plzz....Take noted...

Sharing is caring...

It's all about technology..,
Lexxe technology create love..

REDLIFE GO!!!!

Thursday, January 29, 2015

BAHAYA DIOKSIN KEPADA BAYI ANDA

Masa mengandung dan selepas bersalin adalah masa di mana bekalan dan peredaran darah bertambah disebabkan perubahan hormon. Apa-apa yang dipakai di kawasan alat sulit akan diserap dengan cepat oleh salur darah. Jadi ion-ion negative yang ada pada Lexee adalah sangat baik dan ia membantu mengawal jangkitan keputihan yang selalu terjadi di awal kehamilan. Dioksin yang ada pada pad biasa juga akan berganda diserap oleh salur darah disebabkan bertambahnya peredaran darah. Selepas bersalin, dioksin yang terdapat pada pad biasa akan diserap ke dalam salur darah dan akan mengalir ke payu dara dan hadir dalam air susu. Jadi bayi yang menyusu badan akan dapat dioksin tersebut. Anak-anak lelaki akan mendapat dioksin melalui cara ini. Dioksin akan menyerap dalam lemak badan dan menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Ketidakseimbangan hormone membawa pelbagai kesan negative dalam diri seperti gejala sosial yang berlaku pada hari ini.
-DR. Rohaida (pakar sakit puan)

hubungi admin untuk konsultasi secara percuma.Sms/wassap di 010 5302853






Kolagen pada tuala wanita Lexee


Assalamualaikum pengunjung blog yang dirahmati Allah..hari ini kita cerita sikit pasal kolagen yng terdapat pada pad Lexee...apa kolagen..? iye dik kolagen..Kolagen ni terdapat pada pad siang dan pad malam Lexee. Tapi xde pada panty liner ye..Kat mana ye kolagen tersebut..

Ok mula2 kita kena koyak pad..Macam yang akak dah crita sebelum ni pad ni terdapat lapan lapisan. Kolagen pula terdapat pada lapisan ke empat. Bila adik keluarkan lapisan ke empat, basahkan lapisan tersebut pada air. Lapisan tu akan jadi kembung, macam ada gel..ha..itulah kolagennya dik.

APA FUNGSI KOLAGEN NI...

Haa..ni yang akak nak cerita ni..Satu hari kuah kari tertumpah kat kereta kawan akak, kebetulan pula kolagen pad Lexee ni pun tertumpah sama atas kluah tu (kolagen ni akak bagi kat dia lepas akak buat demo kat dia)..apa yang bestnya dia kata kolagen ni menyerap bau kari yang tumpah tu. Memang tak de bau yang tertinggal dalam kereta. Lepas tu terus dia tertarik hati beli pad set combo ngan akak. Haa tu la ceritanya.

Apa lagi ya kelebihan kolagen ni

1) Macam cerita kat atas tu kolagen ni boleh serap bau. Boleh letak dalam peti ais, rak kasut..
2)Boleh buat skrub muka
3)Boleh buat skrub badan

Kolagen ni boleh menyebabkan tandas tersumbat tak...?

Jangan risau sebab kolagen berasaskan tumbuh-tumbuhan yang boleh mereput. Jadi tiada masalah lubang tandas tersumbat..

Jika berminat untuk mengetahui tentang pad lexee boleh hubungi akak ye dik

Pn. Nurani
010 5302853


Friday, January 23, 2015

BAHAYAKAH KEPUTIHAN SAYA..

Bismillah Alhamdulillah

Keputihan…Pasti semua wanita pernah mengalaminya kan..Pasti tak selesa bila ada keputihan..bagi yang islam bila seluar dalam ada keputihan tak boleh bawa sembahyang tau..apakah sebenarnya keputihan..jika ada keputihan apakah kita punya penyakit tertentu...Mari kita berkenalan dengan keputihan..

APAKAH KEPUTIHAN 

Keputihan merupakan lendir yang keluar daripada faraj dan pangkal rahim dengan tujuan tertentu. Ia dikeluarkan oleh kilang-kilang khas pengeluar lendir. Ingat Allah tak akan menjadikan sesuatu dengan sia-sia. Pasti ada peranannya. Apakah peranan lendir ni ya?

Peranan lendir

1.Lendir berfungsi untuk melindungi sel-sel dan dinding saluran faraj daripada kekeringan ~kekeringan faraj sering dialami oleh wanita yang sudah putus haid (menopause) dan menyebabkan rasa sakit dan pendarahan dari dinding faraj.

2.Ketika berlaku persetubuhan lendir faraj memainkan peranannya dan banyak ketika naik syahwat manakala lendir pangkal rahim memainkan peranan dalam percantuman benih sperma dan ovum.Selain itu lendir juga membekalkan tenaga dan makanan kepada sperma jika sperma terletak di dalam lendir dipangkal rahim. Biasanya sperma hidup antara 24 – 28 jam sahaja.


Apakah yang mengawal pengeluaran lendir

Pengeluaran lendir dari faraj dipengaruhi oleh paras hormon-hormon iaitu estrogen dan progesteron di dalam darah wanita. Hormon-hormon tersebut menambah bilangan kilang-kilang lendir dan membesarkan saluran-salutran kilang tersebut.

Ketika kehamilan kandungan hormon-hormon estrogen dan progesteron meningkat naik dan ini seringkali menyebabkan pengeluaran lendir yang berlebihan dari biasa.

Keadaan yang sama seringkali dialami oleh wanita-wanita yang memakan pil perancang keluarga kerana pil tersebut mengandungi kedua jenis hormon etsrogen dan progesteron.

 Wanita-wanita yang sedang dalam rawatan dengan ubat-ubat hormon oleh sebab penyakit-penyakit yang tertentu seperti endometriosis kadang-kala juga mengalami pengeluaran lendir yang berlebihan. Keadaan-keadaan tersebut di atas adalah dianggap sebagai fisiologi atau biasa dan tiada sebab untuk dibimbangkan.

Pengeluaran lendir yang berlebihan juga boleh berlaku disebabkan oleh gangguan jiwa seperti keadaan yang menimbulkan kesedihan atau kegembiraan yang teramat sangat. Begitu juga wanita-wanita yang bekerja kuat dan memerlukan tenaga fizikal yang banyak, pengeluaran lendir yang berlebihan juga boleh berlaku.

SIFAT LENDIR YANG NORMAL

1.    Jernih
2.    Cair
3.    Tidak berbau
4.    Tiada rasa gatal
5.     

KEPUTIHAN  YANG BERBAHAYA
Pengeluaran lendir atau keputihan boleh menandakan sejenis penyakit pada faraj dan sIstem peranakan.

1.Lendirnya bersifat putih pekat, kelihatan seperti nanah,
2.berbau busuk serta diiringi rasa gatal-gatal pada sekeliling faraj.
3.warna lendir itu kemerahan atau coklat kerana bercampur darah.

JENIS2 JANGKITAN KUMAN, GEJALA DAN KOMPLIKASINYA

Beberapa jenis kuman boleh menjangkiti faraj, rahim dan saluran fallopian. Sesetengah daripada jangkitan kuman hanya terhad kepada faraj tanpa melibatkan rahim dan saluran fallopian. Keadaan ini tidak begitu membahayakan.

 Tetapi apabila jangkitan kuman merebak kepada saluran fallopian di antara perkara-perkara yang akan timbul dalam jangka-masa panjang ialah kemandulan, masalah haid, kesakitan dan lain-lain.

Bacterial vaginosis (BV) 


Selalunya berlaku kepada 10-30% wanita dalam usia reproduktif mereka. Di dalam faraj seseorang wanita terdapat bakteria baik (lactobacillus) yang bertugas mengimbangi keadaan asidik sejurus memberi pelindungan dalam faraj dari bakteria yang berbahaya. BV terhasil apabila bakteria jahat seperti Gardnerella vaginalis dan genital mycoplasma tumbuh lebih banyak dari bakteria baik lactobacillus. Wanita berisiko tinggi untuk mendapat BV termasuk wanita yang muda (remaja), pengamal vaginal douching (kerap membasuh faraj dengan air atau sabun), IUCD (alat mencegah mengandung dalam rahim) dan mereka yang mempunyai ramai pasangan seks.

50% daripada BV tiada gejala. Bagi mereka yang mengalami gejala, selalunya akan mempunyai lendiran putih-keputihan yang banyak dan berbau busuk. Gejala ini lebih teruk selepas hubungan seksual atau selepas haid. Faraj dan kawasan kemaluan selalunya tidak bengkak.

Candida Albican (Kulat) 

Dua pertiga dari wanita akan mengalami masalah ini. Majoriti organisma yang bertanggung jawab adalah sejenis kulat (Candida albican). 50% dari mereka yang berjangkit mengadu gatal di bahagian faraj (Pruritis). Lendiran putih pekat (seperti dadih), tidak berbau dan menyebabkan faraj melecet dan sakit semasa hubungan kelamin. Wanita yang berisiko tinggi adalah wanita mengandung, mengidap kencing manis ataupun mengambil antibiotik bagi jangkamasa agak panjang.

Chlamydia trachomatis 

Penyakit ini kerap menjangkiti pesakit yang berumur 25 tahun ke atas. Organismanya bukan bakteria atau virus tetapi parasit yang suka tinggal di dalam sel-sel faraj pesakit. Penyakit ini boleh menjangkiti salur kencing dan pangkal rahim termasuk konjuktiva, mulut dan tekak. Ia merupakan penyakit kelamin yang boleh membawa kepada kesukaran mengandung.

Simptom dan tanda-tanda. 

Lendiran bernanah, sakit bahagian ari-ari, pendarahan selepas hubungan seks, pendarahan di antara dua haid dan radang serviks adalah antara simtom-simtom penyakit ini. Walau bagaimanapun, kebanyakkan wanita tidak mengalami apa-apa tanda.

Komplikasi 

jangkitan chlamydia boleh 'naik' ke dalam rahim dan menyebabkan radang pangkal rahim,rahim, tiub dan alat kelamin wanita. Pesakit juga akan mengalami sakit di bahagian ari-ari dan perut yang teruk. Tiub saluran Fallopian boleh tersumbat menyebabkan mengandung luar rahim atau ketidaksuburan.

Nesseria gonorrhoea 

Gonorrhoea adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh organisma N. Gonorrhoea. Pesakit selalunya tidak mempunyai simtom tetapi bagi mereka yang bersimtom, akan mengalami lendiran faraj yang selalunya banyak, bernanah dan sakit di bahagian ari-ari. Kadangkala mereka mengalami pendarahan faraj selepas haid atau selepas hubungan seks. Komplikasi jangkitan semasa mengandung boleh membawa kepada kelahiran pra-matang.

Komplikasi 

Komplikasi sama seperti chlamydia iaitu jangkitan dari faraj boleh merebak ke dalam rahim menyebabkan radang pangkal rahim, rahim dan saluran tiub. Ia boleh menyebabkan tiub rosak dan tersumbat. Ini boleh membawa kepada komplikasi mengandung luar rahim dan ketidaksuburan.

Lelaki samada pasangan atau suami boleh mengidap gonorrhea walaupun tidak mengalami apa-apa tanda penyakit tetapi ia hanya menyimpan kuman tersebut di dalam kemaluannya dan boleh menjadi sumber penularan dari satu mangsa ke mangsa lain
.
Trichomonas vaginalis (T.V.) 

T. vaginalis adalah penyakit kelamin yang melibatkan hingga 30% wanita yang aktif seks di negara-negara membangun. Organisma yang bertanggung jawab adalah protozoa yang hanya terdapat di dalam faraj wanita. Seseorang yang mendapat infeksi T.V. akan mengalami bengkak faraj, lendiran yang berwarna hijau (atau apa-apa warna) yang berbuih. Infeksi tersebut boleh merebak ke dalam rahim menyebabkan bengkak pangkal rahim, rahim, tiub dan radang alat kelamin. Pesakit juga boleh mengalami gatal faraj dan di bahagian kemaluan. Simptom selalunya lebih teruk semasa haid atau sejurus selepas haid.


TIPS UNTUK SIHAT

1.      Hindari pengunaan sabun, gel dan sebagainya.Hanya gunakan air suam bersih bagi mencuci bahagian luar faraj, atau gunakan pembersih peribadi khas yang mempunyai pH3.8-4.2
2.      Elakkan menyembur dengan air kedalam faraj ianya boleh menganggu keseimbangan flora bakteria didalam faraj dan boleh menyebabkan jangkitan
3.      Selalu keringkan dahulu faraj sebelum memakai seluar dalam dan jangan sesekali memakai seluar dalam yang lembab untuk jangka waktu yang lama
4.      Hindari dari memakai bedak di kawasan kemaluan disebabkan partikel-partikel halus yang mudah terselit dicelah kulit boleh mengundang bakteria bersarang
5.      Pastikan kerap menukar pad sewaktu haid dan elakkan pengunaan yang terlalu lama
6.      Gunakan alas seluar dalam (panty liner) jenis "unscented" dan ada pengaliran udara untuk mengurangkan lendiran dan radang pada kemaluan seperrti LEXEE. Elakkan wangian dan pencuci antiseptik kerana perbuatan ini hanya akan memburukkan keadaan.
7.      Pastikan mencuci dubur selepas membuang"hajat"dilakukan dengan betul iaitu sapu dari depan tolak kebelakang,ini boleh mengelakkan bakteria di dubur seperti e coli atau cacing kerawit masuk kedalam lubang faraj atau kencing
8.      Cuba sedaya upaya untuk mengamalkan diet bersumberkan bakteria baik seperti yogurt, yakult, sayuran hijau, bendi sekurang-kurangnya sekali seminggu bagi menguatkan pertahanan tubuh dari diserang mikroorganisma patogen lain.


Rujukan : http://klinikkeputihan.blogspot.com/2011/04/masalah-keputihan-dan-jangkitan-kuman.html#


Kini anda boleh uji sendiri tahap kesihatan vagina anda dengan kad ujian kesihatan vagina. Kad ini akan diberi secara PERCUMA kepada anda dengan pembelian pad atau pantyliner lexee.

Gunakan pantyliner Lexee untuk merawat masalah keputihan anda.


saya sedia membantu anda.Hubungi saya di nombor 010 5302853 ~ sms,wassap,telegram

Thursday, January 22, 2015

BAHAYA SENGGUGUT

Assalamualaikum...Allahumma sollli ala saiyidina Muhammad..

Tentu semua familiar dengan nama senggugut atau bahasa kiasannya "sesungut"..Bila sesungut datang sebulan sekali ramai yang ambil MC..bos pun tak terkata apa...pa sebenarnya senggugut..bahaya ke tak ni..jom kita kenal2 ngan senggugut..

APAKAH SENGGUGUT?

Senggugut  yang juga dikenali sebagai ‘dysmenorrhoea’adalah kesakitan yang dialami di bahagian bawah perut atau pelvis sewaktu datang bulan. Pelvis merupakan tempat terletaknya organ rahim,ovari (kilang telur),saluran fallopio dan pundi kencing.

Jenis senggugut

Terdapat 2 jenis senggugut iaitu
1    
           Senggugut primer (primary dysmenorrhoea)

-Berlaku akibat pengecutan dinding rahim yang lebih kuat dari biasa akibat pengeluaran hormon prostaglandin yang berlebihan.
-Biasa berlaku pada wanita berusia 20-24 tahun
-Lazimnya akan hilang setelah imbangan hormon menjadi normal
-Sakit paling ketara pada 2 hari pertama kedatangan haid dan semakin berkurang selepas itu
-Mula berkurang apabila umur semakin meningkat da nada yang hilang selepas bersalin.

Senggugut juga boleh disebabkan oeh masalah kecacatan pada Rahim sejak dilahirkan iaitu pangkal Rahim yang sempit dan menyebabkan aliran darah haid terhalang.

Senggugut juga boleh berlaku selepas pembedahan pada serviks.

2      Senggugut sekunder (secondary dysmenorrhoea)
-Berlaku di kalangan wanita yang lebih berumur dan masih subur. Antara sebabnya adalah :
·         Penyakit endometriosis
·         Cyst ovary dan tumor
·         Fibroid (kebengkakkan pada Rahim)
·         Penyakit radang pelvis
·         Kongenital
·         Alat pencegah kehamilan dalam Rahim (IUCD)
Tanda-tanda senggugut sekunder :
1.       Haid tidak tetap
2.       Kesakitan antara haid
3.       Pendarahan yang bertambah banyak
4.       Lelehan dari faraj
5.       Sakit kepala, pening, letih, sakit belakang
6.       Loya muntah dan cirit birit

Rujukan :http://klinikkeputihan.blogspot.com/

                www.al-islamhospital.com.my/


Terdapat kajian yang mengatakan dioksin adalah punca kepada bermacam penyakit berkaitan kewanitaan. Apakah dioksin? Dioksin nilah racun atau toksin yang terhasil semasa proses pembuatan tuala wanita berkualiti rendah.



Bayangkanlah dah berapa lama kita menggunakan tuala wanita daripada sampah dan mengandungi bahan peluntur?



Untuk mengelakkan diri kita daripada penyakit merbahaya seperti kanser serviks, cyst, fibroid ayuh tukar tuala wanita kitar semula anda ke tuala wanita LEXEE yang diperbuat 100% daripada kapas. 







Apa yang paling best ya dengan LEXEE..dengan setiap pembelian pad atau pantiliner Lexee anda akan diberikan 1 kad ujian kesihatan vagina secara PERCUMA...dengan kad ini anda dapat mengetahui samaada vagina anda dalam keadaan sihat atau mengandungi banyak bakteria..

Kami sedia membantu anda dengan memberikan konsultasi secara percuma. Penghantaran juga boleh dilakukan ke mana-mana lokasi. Hubungi admin di talian 010 5302853 (boleh sms / wassap/ telegram)

Friday, January 16, 2015

pantyliner lexee

Bismillahi walhamdulillah..apa khabar anda semua..

Hari ni saya nk kongsi sikit kelebihan pantyliner lexee n testimoni pengguna..saya sendiri adalah pengguna pantyliner lexee dan saya selesa memakainya..Pantyliner Lexee mempunyai negatif ion yang dapat merawat penyakit wanita seperti senggugut, cyst, fibroid dan buasir. Manakala oksigen aktif mampu membunuh bakteria yang terdapat pada bahagian intim wanita. Yang bestnya panty liner juga dapat merapatkan bahagian keintimanmu. Gunakan pantyliner Lexee selalu bersama Feminine Wash Lexee suami pasti tertambat..cubalah..

Pantyliner ini juga boleh digunakan oleh lelaki yang mempunyai buasir. Cara memakainya letak ke belakang sedikit, di tempat buasir tersebut.

Selain itu pantyliner ini sesuai digunakan oleh wanita hamil yang biasanya mengalami keputihan. 

Jika anda atau anak diserang demam pantyliner boleh diletakkan di dahi anak untuk meredakan kepanasan dalam badan.

Hubungi admin untuk maklumat lanjut atau pembelian boleh juga untuk dapatkan sample percuma di talian 010 5302853 (sms/ wassap )