Friday, January 16, 2015

pantyliner lexee

Bismillahi walhamdulillah..apa khabar anda semua..

Hari ni saya nk kongsi sikit kelebihan pantyliner lexee n testimoni pengguna..saya sendiri adalah pengguna pantyliner lexee dan saya selesa memakainya..Pantyliner Lexee mempunyai negatif ion yang dapat merawat penyakit wanita seperti senggugut, cyst, fibroid dan buasir. Manakala oksigen aktif mampu membunuh bakteria yang terdapat pada bahagian intim wanita. Yang bestnya panty liner juga dapat merapatkan bahagian keintimanmu. Gunakan pantyliner Lexee selalu bersama Feminine Wash Lexee suami pasti tertambat..cubalah..

Pantyliner ini juga boleh digunakan oleh lelaki yang mempunyai buasir. Cara memakainya letak ke belakang sedikit, di tempat buasir tersebut.

Selain itu pantyliner ini sesuai digunakan oleh wanita hamil yang biasanya mengalami keputihan. 

Jika anda atau anak diserang demam pantyliner boleh diletakkan di dahi anak untuk meredakan kepanasan dalam badan.

Hubungi admin untuk maklumat lanjut atau pembelian boleh juga untuk dapatkan sample percuma di talian 010 5302853 (sms/ wassap )

Thursday, January 15, 2015

Lexee untuk merawat buasir ketika hamil

Meruang Faraj

APA MAKSUD MERUANG FARAJ??

Meruang faraj ialah memasukkan jari telunjuk ke dlm faraj & mengorek keluar sisa kotoran dari dlm frj. Dilakukan ketika mandi hadas slps haid atau stiap kali slps bsama suami.

Bagi wanita di dlm pntang, meruang frj perlu dilakukan utk memastikan tiada drh nifas yg tertinggal di dlm frj bg tujuan utk beribadat kelak.

Wanita yg rajin meruang frj dgn air sireh ataupn minyak serai wangi mampu memiliki frj yg bkn sahaja bersih malah TIDAK BERBAU, seperti Kuntuman Mawar Yg Segar.

Bahaya Keputihan bagi wanita hamil


Bismillahi Alhamdulillah...

Apa khabar pengunjung blog Lexee4ever.blogspot.com..? harap semuanya sihat2 hendaknya. Hari ini kita bercerita pasal keputihan ketika hamil ye. Adalah normal bagi wanita yang sedang hamil mengalami keputihan. Ini disebabkan perubahan hormon yang berlaku dalam tubuh seorang wanita yang hamil. Tetapi keputihan boleh juga dianggap tak normal dan menjejaskan bayi dalam kandungan. Jadi anda kena perhatikan warna keputihan tersebut.

Ciri-ciri keputihan normal :

1. Cairan yang keluar berwarna jernih atau 
2. Sedikit kekuningan 
3.Kental seperti lendir
4.Tidak berbau
5.Tidak gatal

Ciri-Ciri keputihan abnomal :

1. Warna kehijauan beserta sedikit darah
2. Berbau
3. gatal
4. Rasa nyeri ketika membuang air kecil

Keputihan yang abnormal ini boleh menjejaskan kesihatan ibu dan kandungan janin yang dibawa. Berikut merupakan bahaya keputihan abnormal yang boleh dialami oleh ibu hamil :

1. Chlamydia

Keputihan yang dibawa oleh Chlamydia dapat menyebabkan berlakunya kelahiran pra matang pada bayi akibat pecahnya selaput ketuban sebelum tiba waktunya. Selain itu juga boleh mengakibatkan keguguran malahan kematian ibu dan janin jika tidak segera ditangani dengan serius.

2. Kuman Herpes Simpleks
 
Keputihan yang disebabkan oleh kuman Herpes Simpleks dapat menyebabkan radang pada otak bayi (ensefalitis).

3. Candida Albican

Keputihan yang disebabkan oleh kulat Candida dapat meningkatkan risiko berlakunya (epilepsi) pada bayi.

4. Kuman HPV

Keputihan yang disebabkan oleh kuman HPV boleh menyebabkan gangguan penafasan dan gangguan pencernaan bayi sehingga boleh mengakibatkan kematian.

5. Neisserea Gonorrhoea


Keputihan yang disebabkan oleh Neisserea Gonorrhoeae dapat menyebabkan jangkitan pada mata bayi sehingga boleh mengakibatkan buta.

Kajian terkini tentang kulat Candida Albican

Kajian yang paling terkini mendapati jenis keputihan yang seringkali menjangkiti wanita yang hamil iaitu kulat candida albican bukan sekedar jangkitan biasa lagi sepertimana ramai wanita fahami tentangya.Menurut saintis yang menjalankan penyelidikan,tentang candida albican,kulat yang cepat membiak apabila berlaku ketidakseimbangan bakteria didalam tubuh wanita boleh menyerap masuk ke dalam tisu dan akhir sekali ke dalam saluran darah.Apabila ini berlaku,ianya bukan sahaja menjadi bahaya tahap biasa malahan boleh membawa maut.

Rujukan :http://klinikkeputihan.blogspot.com/2013/12/mitos-bahaya-dan-kesan-keputihan-ketika.html

Oleh itu wanita hamil jangan ambil mudah berkaitan keputihan yang anda alami ya. Segera berjumpa Dr untuk mendapatkan rawatan anti fungal. Anda juga boleh atasi masalah keputihan dengan panty liner Lexee. Seeloknya pakai setelah kandunga berusia 3 bulan ke atas. Berikut merupakan testimoni pengguna lexee..Selain itu anda juga boleh mengatasi masalah anda dengan mengamalkan memakan bawang putih. Bawang putih dikenali sebagai antibiotik yang selamat dan semulajadi dan mampu menentang bakteria. Jika susah bagi anda nak menelan bawang putih anda boleh menelan bawang putih dalam bentuk kapsul seperti yang terdapat pada produk Shaklee.


Selamat mencuba..Ingat jika ada keputihan yang tak normal cepat2 jumpa Dr...untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya..

sms / wassap : 010 5302853

Wednesday, January 14, 2015

Bahaya kuman GBS...

Alhamdulillah ala kulli hal..

Pernahkah anda terbaca atau terdengar mengenai gbs...bukan geng bas sekolah..tapi itulah kuman yang sekiranya menjangkiti bayi anda boleh mengakibatkan kematian..

APAKAH GBS

GBS adalah Streptokokus Kumpulan B juga dikenali dengan strep B merupakan salah satu bakteria yang hidup dalam badan manusia.Kira-kira satu pertiga daripada kita membawa gbs di dalam usus kita. manakala 1/4 daripada wanita mempunyai gbs di dalam faraj mereka. Ini termasuklah wanita yang hamil. 

APAKAH RISIKO GBS

Kuman GBS tidak membawa kesan apa-apa kepada kita kerana kita mempunyai sitem imun yang kuat. Namun tidak bagi golongan immunocompromised - pesakit AIDS, atau pesakit under chemotherapy, atau kekurangan zat, geng2 GBS positif ni boleh menyebabkan jangkitan yang serius di dalam darah. 

Begitulah juga bayi yang baru lahir, tiada sebarang antibodi, tidak mampu mempertahankan diri jika terdedah kepada kuman GBS ini. 

RISIKO GBS TERHADAP WANITA HAMIL

Kuman ini tidak mempunyai apa-apa risiko bagi wanita hamil dan tidak mempunyai apa-apa tanda yang anda dijangkiti. Oleh kerana GBS tidak menunjukkan apa-apa tanda, ibu hamil sering kali mendapati mereka pembawa kuman GBS secara kebetulan apabila mereka menjalani ujian calitan faraj (vaginal swab). Jangkitan GBS ini juga boleh datang dan pergi. Walaupun anda didapati positif pada awal kehamilan, tetapi anda mungkin tidak mempunyai GBS apabila tiba masa untuk bersalin.TANDA-TANDA AWAL BAYI BERISIKO DIJANGKITI GBS

i) anda menunjukkan tanda untuk bersalin awal (sebelum minggu ke-37 kehamilan); 
ii) air ketuban pecah 18 jam atau lebih sebelum bayi dilahirkan; 
iii) suhu badan anda naik (38 ͦ C / 100 ͦ F atau pun lebih) ketika proses kelahiran; 
iv) sebelum ini anda mempunyai bayi yang dijangkiti GBS; 
v) anda didapati membawa GBS di faraj anda dan/atau dubur semasa anda hamil; 

BAGAIMANA BAYI ANDA BOLEH DIJANGKITI KUMAN GBS

Bayi berisiko dijangkiti sebaik sahaja membran ketuban yang melindungi dirinya pecah. Apabila bermulanya proses kelahiran, bayi akan memasuki saluran peranakan ibu. Di sini bayi akan bersalut dengan organisma yang terdapat pada kulit dan vagina ibu termasuklah bakteria yang menyebabkan penyakit kelamin.

ADAKAH BAYI ANDA BERISIKO DIJANGKITI GBS APABILA IBU ADALAH PEMBAWA

Tidak semua bayi yang terdedah dengan kuman GBS dijangkiti kuman ini. Kebanyakan bayi yang mempunyai ibu pembawa GBS tidak berhadapan dengan sebarang masalah. Tetapi setiap tahun sekitar 700 orang bayi diserang pneumonia dan meningitis disebabkan jangkitan itu. Satu daripada 10 bayi dilaporkan meninggal dunia.


TANDA-TANDA BAYI DIJANGKITI GBS
Tanda-tanda biasa jangkitan awal GBS termasuklah: 
i) mendengus 
ii) kurang menyusu 
iii) kelesuan 
iv) cepat meragam 
v) tekanan darah rendah 
vi) suhu badan tinggi atau rendah, kadar degupan jantung dan /atau kadar pernafasan yang luar biasa

RAWATAN UNTUK KUMAN GBS

Lakukan ujian calitan faraj (vaginal swab) sekiranya anda mempunyai keputihan yang banyak semasa hamil untuk mengetahui sama ada anda dijangkiti GBS atau tidak. Sekiranya anda didapati membawa GBS atau anda pernah dijangkiti GBS pada kelahiran sebelum ini, berbincanglah dengan doktor anda. Biasanya wanita yang dijangkiti GBS akan diberikan antibiotik sebelum proses kelahiran untuk mengelakkan jangkitan pada bayi.

rujukan:
1.http://www.drypers.com.my/ms/Tahap-Anda/Cerita/
2.https://ms-my.facebook.com/DrZubaidiHjAhmad/.
3.http://e-kesihatan.blogspot.com/2008/03/ibu-sebar-bakteria-virus-kepada-bayi.html
4.http://www.babycenter.com.my/a25007441/streptokokus-kumpulan-b#ixzz3OrbKixKg

Jika anda mempunyai masalah keputihan ketika hamil, anda boleh gunakan pantiliner lexee untuyk mengatasi masalah anda. Pantiliner Lexee ternyata selamat untuk wanita hamil.


Hubungi admin untuk konsultasi percuma :

Pn.Nurani 010 5302853 /sms/ wassap